MAYORS FOR PEACE (ŽUPANI ZA MIR) | OBČINA RADLJE OB DRAVIObčina Radlje ob Dravi

Občina Radlje ob Dravi

Občina

Mayors for Peace

MAYORS FOR PEACE (župani za mir)

Občina Radlje ob Dravi je v mesecu februarju 2013 poslala prošnjo za članstvo v nevladni organizaciji Mayors for Peace (Župani za mir) in v mesecu marcu prejela certifikat o članstvu. Leta 2021 obsega organizacija že 8,043 članov (mest, oziroma občin) iz 165 držav, oziroma regij.

Župani za mir po vsem svetu aktivno delujejo na področju odstranjevanja jedrskega orožja. Pobudnik ustanovitve nevladne organizacije je bila Japonska, kot edina država na svetu, ki jo je prizadela jedrska bomba. Ravno zaradi tega čutijo dolžnost, da širijo poznavanje o posledicah atomskega bombardiranja in ponižno učijo filozofijo »Hibakuš«, beseda s katero so poimenovane žrtve atomske bombe. Kljub temu, da so te žrtve občutile najhujše posledice jedrskega napada, si najbolj prizadevajo, da ne bi nihče trpel tako, kot so sami. Naloga članic je, da vztrajajo pri osveščanju svetovnega prebivalstva in izpolnjujejo svoje dobronamerne obveze v prizadevanju odprave jedrskega orožja. Kljub naporom Japonske še vedno ostaja jedrsko orožje v visoki stopnji pripravljenosti in tudi danes se soočamo z možnostjo uničenja.

Župani za mir si s sodelovanjem med mesti in občinami prizadevajo dvigniti mednarodno ozaveščenost javnosti glede potrebe po odpravi jedrskega orožja in prispevati k uresničevanju resničnega in trajnega svetovnega miru. Več aktualnih informacij najdete na: http://www.mayorsforpeace.org.

Ko je 6. avgusta 1945 ena sama atomska bomba izbrisala Hirošimo z zemljevida in zasejala smrt mnogih prebivalcev, so bili ginki edino drevo, ki je preživelo grozote atomskega uničenja. Znova so pognali brste iz pogorelih debel in navdali preživele z upanjem in veseljem do življenja. Ravno zaradi tega njim Japonci pripisujejo simbolični pomen pozivanja k ukinitvi uporabe jedrskega orožja in k vzpostavitvi večnega miru na zemlji. Občina Radlje ob Dravi je s ponosom sprejela podarjena semena drevesa ginko s strani organizacije Župani za mir, iz katerih je zrastlo 6 dreves. Skupaj s Turističnim društvom Radlje ob Dravi, smo 1. aprila 2017 po tradicionalni čistilni akciji zasadili ta drevesa druge generacije v parku dvorca Mahrenberg. V Občini drevesa predstavljajo simbol miru, poleg njih so postavljene tudi table z informacijami, ki smo jo v dar prejeli od nosilcev projekta.

V letošnjem letu je bila sprejeta nova strategija »Vizija za mirno preobrazbo v trajnostni svet« - miroljubno prizadevanje mest za razorožitev in krepitev skupne varnosti, akcijski načrt 2021-2025. Več:

mayorsforpeace-slo.pdf
mayorsforpeace-en.pdf
mayorsforpeace-plan-en.pdf


Sajenje dreves v sodelovanju s Turističnim društvom Radlje ob Dravi, 5.4.2017


Mayors for Peace
Mayors for Peace
Mayors for Peace
OBČINA RADLJE OB DRAVI
Mariborska cesta 7
2360 Radlje ob Dravi

T: 02 88 79 630
F: 02 88 79 640
E: obcina.radlje@radlje.si
URADNE URE OBČINSKE UPRAVE
ponedeljek od 07.30 do 14.30 ure,
sreda od 07.30 do 16.30 ure,
petek od 07.30 d0 13.30 ure,
malica do 10.00 do 10.30 ure.